Verzonken kosten zijn kosten die alleen op de vooraf bedoelde manier kunnen worden terugverdiend.

In dat kader wordt ook wel gesproken van specifieke kosten/een specifieke investering
Enkele eenvoudige voorbeelden:

  • Je hebt in januari een kaartje gekocht voor een concert in augustus.
    Op de dag van het concert wordt je echter ziek. De kosten van het kaartje kun je niet meer terug krijgen, je kunt het kaartje niet meer doorverkopen, enz..
    Alleen door te gaan heeft het kaartje nog waarde voor je.

  • Een werknemer van een bedrijf volgt een cursus voor het gebruiken van een computerprogramma dat speciaal voor dit bedrijf ontwikkeld is. De kennis die de werknemer opdoet kan alleen gebruikt worden als hij bij dit bedrijf in deze functie blijft werken.
    Alle kosten, inclusief de tijd, die samenhangen met de cursus zijn verzonken kosten.

  • Een verzekeringsmaatschappij onderhandelt al maanden met een medicijnfabrikant over het vergoeden van een nieuw medicijn.
    Alle onderhandelingskosten zijn verzonken kosten. Als er geen ‘deal’ gesloten wordt, zijn alle gemaakte kosten voor niets geweest.

Verzonken kosten

Een kleine gemeente in de Alpen wil een nieuwe skigebied aanleggen als economische impuls voor de regio.

Een slimme ondernemer begint alvast met de bouw van een groot hotel en de aanleg van een eigen skilift.
Hotel en skilift zijn specifieke investeringen. Ze kunnen alleen worden terugverdiend als de gemeente het skigebied ontwikkelt.

Berovingsprobleem

Bij deze specifieke investering is de ondernemer afhankelijk van de gemeente.
Als de gemeente de plannen van het skigebied stopzet, kan de ondernemer de gemaakte investeringen niet meer terug verdienen. Hij wordt als het ware ‘beroofd’ van zijn geplande opbrengsten.

De gemeente zou de ondernemer zelfs kunnen ‘dwingen’ om mee te betalen aan de aanleg van het skigebied door te dreigen met het stopzetten van de ontwikkeling van het gebied. Omdat de ondernemer al zoveel geld als verzonken kosten heeft uitgegeven, kan hij wellicht beter meebetalen.